Raspunderea furnizorului pentru serviciile medicale prestate poate interveni in mai multe situatii.
Ca avocat din Bucuresti specializat in malpraxis, cunosc situatii in care in caz de malpraxis medical poate fi angajata raspunderea civila a personalului medical pentru fapta proprie. De asemenea, raspunderea medicala a furnizorilor de servicii medicale.
Acest fel de raspundere, pentru malpraxis medical poate fi invocata de pacient indiferent daca furnizorul de servicii medicale este o unitate sanitara de stat sau unitate sanitara privata.
Table of Contents
ToggleIn acest sens, in art.644 ali.(1) din Legea nr.95/2006 se precizeaza ca unităţile sanitare publice sau private, în calitate de furnizori de servicii medicale, răspund civil, potrivit dreptului comun, pentru prejudiciile produse în activitatea de prevenţie. De asemenea, si pentru diagnostic sau tratament, în situaţia în care acestea sunt consecinţa.
• infecţiilor nosocomiale, cu excepţia cazului când se dovedeşte o cauză externă ce nu a putut fi controlată de către instituţie.
Ordinul dispune ca depistarea/identificarea,înregistrarea şi declararea/ raportarea infecţiilor nosocomiale de către orice unitate sanitară sunt obligatorii. Fiecare unitate sanitară elaborează anual un program propriu de supraveghere, prevenire şi control al infecţiilor nosocomiale.
În toate unităţile sanitare activitatea de supraveghere şi prevenire a infecţiilor nosocomiale face parte din obligaţiile profesionale ale personalului. V fi înscrisă în fişa postului fiecărui salariat.
Orice daună adusă pacienţilor prin nerespectarea prevederilor ordinului sau a normativelor profesionale privind asigurarea calităţii îngrijirilor medicale acordate pacienţilor în scopul prevenirii infecţiilor nosocomiale atrage responsabilitatea. Aceasta poate fi individuală. Sau, după caz, instituţională, în condiţiile prevăzute de legislaţia în vigoare.
Conditia pentru tragerea la raspundere este ca acestea sa fie folosite în mod abuziv, fără a fi reparate.
1. defectele sa fi fost cunoscute de catre unitatea sanitara;
2. aparatura medicala si dispozitivele sa fi fost folosite in mod abuziv,
fara sa fie reparate.
Este necesar ca dispozitivele si aparatura medicala sa fie folosite si intretinute in mod corect. si in conformitate cu scopul propus si periodic verificate.
In Ordinul 1662/2007 privind controlul prin verificare periodica a dispozitivelor medicale se prevad astfel de situatii. Fiecare unitate sanitara are anumite obligatii. Sa asigure controlul prin verificare periodica a dispozitivelor medicale puse in functiune si aflate in utilizare, de tipul celor prevazute in anexa nr. 1. Indiferent daca are sau nu incheiat contract cu casa de asigurari de sanatate judeteana sau a municipiului Bucuresti, dupa caz.
Folosirii materialelor sanitare, dispozitivelor medicale, substanţelor medicamentoase şi sanitare, după expirarea perioadei de garanţie sau a termenului de valabilitate a acestora, după caz.
Acceptării de echipamente şi dispozitive medicale, materiale sanitare,
substanţe medicamentoase şi sanitare de la furnizori. Dar fără asigurarea prevăzută de lege. precum şi subcontractarea de servicii medicale sau nemedicale de la furnizori fara asigurare de răspundere civilă în domeniul medical.
O forma speciala de raspundere pentru produsele defectuoase este raspunderea pentru prejudiciile cauzate de medicamente.
In Legea nr.95/2006 se defineste termenul de medicament ca fiind orice substanţă sau combinaţie de substanţe prezentată ca având proprietăţi pentru tratarea sau prevenirea bolilor la om. Sau, orice substanţă sau combinaţie de substanţe care poate fi folosită sau administrată la om. Pentru restabilirea, corectarea sau modificarea funcţiilor fiziologice. prin exercitarea unei acţiuni farmacologice, imunologice sau metabolice. fie pentru stabilirea unui diagnostic medical;
Deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă nu trebuie să refuze luarea în
considerare a rapoartelor de reacţii adverse suspectate care le sunt adresate în
format electronic sau în orice alt format adecvat de către pacienţi şi de către
profesioniştii din domeniul sănătăţii.
(3) Deţinătorii autorizaţiilor de punere pe piaţă trebuie să transmită, în format
electronic, către baza de date şi reţeaua informatică menţionată la art. 24 din
Regulamentul (CE) nr. 726/2004, denumită în continuare baza de date
EudraVigilance. Informaţii cu privire la toate reacţiile adverse suspectate grave
care au loc în UE şi în ţări terţe, în termen de 15 zile de la data la care
deţinătorul autorizaţiei de punere pe piaţă în cauză a luat cunoştinţă de
eveniment.
Aceasta activitate este reglementata prin Legea nr.282/2005 privind organizarea activitatii de transfuzie sanguine, donarea de sange si componente sanguine de origine umana, precum si asigurarea calitatii si securitatii sanitare, in vederea utilizarii lor terapeutice.
Tot in ce priveste raspunderea civila pentru fapta proprie unitatilor sanitare, respectiv, raspunderea medicala a unitatilor sanitare mai este de mentionat art.168 din Legea nr.95/2006.
Acesta dispune ca spitalul asigură condiţii de investigaţii medicale, tratament, cazare, igienă, alimentaţie şi de prevenire a infecţiilor nozocomiale. Conform normelor aprobate prin ordin al ministrului sănătăţii publice.
Spitalul răspunde, în condiţiile legii, pentru calitatea actului medical, pentru respectarea condiţiilor de cazare, igienă, alimentaţie şi de prevenire a infecţiilor nozocomiale. Precum şi pentru acoperirea prejudiciilor cauzate pacienţilor.
De asemenea,in alineatul doi al acestui articol se arata ca unităţile prevăzute mai sus răspund în condiţiile legii civile pentru prejudiciile produse de personalul medical angajat, în solidar cu acesta.
Raspunderea pentru malpraxis medical a unitatilor medicale mai rezulta si din alte acte normative,despre care se va arata in alt articol.
-In ce cazuri este exonerat de raspundere transportatorul in transportul de bunuri;
-In ce situatii Jandarmeria are dreptul sa foloseasca armamentul din dotare si mijloacele de imobilizare in contextul implinirii unui an de la protestele din 10 august;
Cum vor fi sanctionate contraventiile constatate prin radar conform ultimelor modificari ale Codului rutier;
-Ce neregularitate a procesului verbal de contraventie rutiera se poate invoca in instanta conform ultimei hotarari a instantei supreme publicate recent in Monitorul Oficial;
–Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina;
–Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
–Actiunea in despagubire dintr-un contract de asigurare nu poate fi respinsa doar pentru motivul ca asiguratul nu a reclamat evenimentul in termenul prevazut in contract;
–Ce prevede Ordinul nr.1343/2006 din 06/11/2006 pentru aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis.
-In ce situatii autoritatea parinteasca este exercitata dupa divort doar de catre un parinte.
-Preeminenta conventiei europene a drepturilor omului in dreptul intern roman;
-Infractiuni informatice;
-Ce nu trebuie sa omiteti in cererea de chemare in judecata prin care contestati un act administrativ fiscal;
-Cum solicitati audierea ca martori a rudelor in cazul contraventiilor la regimul circulatiei rutiere;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de
favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice;
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident;
-Ce inseamna un avocat in Uniunea Europeana;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de
Societatea Comerciala;
–Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de
Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine;
Cabinet avocat Tudor Ion
Responsabilitate,profesionalism,loialitate fata de client;
www.avocat-tudor.ro
0724260393
avocat_tudorion@yahoo.com
Cabinetul de avocat Tudor Ion va poate ajuta in litigii de drept medical.
Puteti sa dati click aici sau email office@avocat-tudor.ro
Default content