Limitarea puterilor unui sot daca afecteaza grav interesele familiei

Limitarea puterilor unui sot ce afecteaza grav interesele familiei constituie obiectul dosarelor in care unul din soti a reclamat celalalt sot ca este excesiv de risipitor.

Sau, ca are intentia de a instraina anumite bunuri comune ori, chiar le instraineaza.

Pentru protejarea intereselor sale, dar si ale familiei, legea civila limiteaza puterile unui sot cand se produc sau sunt pe cale sa se produca asemenea situatii.

Cum sa procedeze sotul care cere limitarea puterilor unui sot

Sotul reclamant trebuie sa se adreseze instantei si sa solicite sa dispuna restrangerea dreptului de dispozitie al celuilalt sot.

Sotul parat sa nu poata incheia acte privind instrainarea unor bunuri, pe o durata determinata si numai cu consimtamantul expres al sotului reclamant.

In cerere reclamantul trebuie sa precizeze motivele pentru care solicita restrangerea dreptului de dispozitie al celuilalt sot.

De asemeni, pentru ce bunuri solicita ca instanta sa restranga dreptul de dispozitie al paratului, adica sa fie precis determinate.

Totodata, durata pentru care solicita o astfel de masura, insa fara a depasi in total doi ani.

Sa aiba in vedere faptul ca măsura este una cu caracter exceptional si sa dovedeasca că celălalt soţ, prin actele încheiate, periclitează interesele familiei.

Cum reglementeaza Codul civil limitarea puterilor unui sot

 In Capitolul VI din Codul civil, Sectiunea 1, drepturile şi obligaţiile patrimoniale ale soţilor sunt reglementate actele de dispoziţie care pun în pericol grav interesele familiei.

In acest sens, in art.316 alin.(1) din Codul civil se precizeaza inca de la inceput ca aceasta masura se ia in mod exceptional.

Respectiv, dacă unul dintre soţi încheie acte juridice prin care pune în pericol grav interesele familiei.https://avocat-tudor.ro/martorii-aflati-in-dusmanie-cu-una-din-parti-pot-sa-influenteze-solutia-intr-un-dosar-de-instanta-ce-solutii-avem-sa-nu-fie-audiati/

Celălalt soţ poate cere instanţei de tutelă ca, pentru o durată determinată, dreptul de a dispune de anumite bunuri să poată fi exercitat numai cu consimţământul său expres.

Durata acestei măsuri are caracter provizoriu, dar durata initiala poate fi prelungită, fără însă a se depăşi în total doi ani.

Comunicarea hotararii de limitarea puterilor unui sot

Hotărârea de încuviinţare a măsurii se comunică în vederea efectuării formalităţilor de publicitate imobiliară sau mobiliară, după caz.

Actele încheiate cu nerespectarea hotărârii judecătoreşti sunt anulabile.

Dreptul la acţiune se prescrie în termen de un an, care începe să curgă de la data când soţul vătămat a luat cunoştinţă de existenta actului.

Dispozitiile de mai sus trebuie insa intelese in legatura cu regula încheierii actelor de înstrăinare sau de grevare cu drepturi reale având ca obiect bunuri comune numai cu consimţământul ambilor soţi.

Exceptii privind limitarea puterilor unui sot

Fac exceptie darurile obişnuite şi actele cu titlu oneros având ca obiect bunuri mobile comune, nesupuse formalităţilor de publicitate(art.346 Cod civil).

De asemenea, oricare din soţi poate dispune singur, cu titlu oneros, de bunurile mobile comune a căror înstrăinare nu este supusă, potrivit legii, anumitor formalităţi de publicitate.

Cand inceteaza masura de limitare a puterilor unui sot

Dupa cum am aratat, masura are caracter vremelnic, astfel ca incetează la împlinirea termenului, chiar dacă împrejurările care au justificat-o nu s-au modificat.

Sau, anterior expirării termenului, dacă împrejurările care au impus adoptarea măsurii s-au modificat.

In alte cazuri, la împlinirea termenului iniţial mai mic de 2 ani, dacă nu s-a cerut prelungirea măsurii.

Principii privind drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor

In legatura cu drepturile si obligatiile patrimoniale ale sotilor Codul civil consacra anumite principii.

  1. Principiul independentei patrimoniale a sotilor

Potrivit acestui principiu, fiecare soţ poate să încheie orice acte juridice cu celălalt soţ sau cu terţe persoane.

Fiecare soţ poate să facă singur, fără consimţământul celuilalt, depozite bancare, precum şi orice alte operaţiuni în legătură cu acestea.

    2. Principiul dreptului la informare

Conform art.318 Cod civil, fiecare soţ poate să îi ceară celuilalt să îl informeze cu privire la bunurile, veniturile şi datoriile sale.

Insa, în caz de refuz nejustificat se poate adresa instanţei de tutelă.

Instanţa poate să îl oblige pe soţul celui care a sesizat-o sau pe orice terţ să furnizeze informaţiile cerute şi să depună probele necesare în acest sens.

Terţii pot să refuze furnizarea informaţiilor cerute atunci când, potrivit legii, refuzul este justificat de păstrarea secretului profesional.

Atunci când informaţiile solicitate de un soţ pot fi obţinute, potrivit legii, numai la cererea celuilalt soţ, refuzul acestuia de a le solicita naşte prezumţia relativă că susţinerile soţului reclamant sunt adevărate.

Alte articole de acelasi autor:

-Din ce motive este bine sa se rezerve dreptul de uzufruct sau abitatie la instrainarea unei locuinte si ce greseli trebuie evitate;
-Ce solutii poate da instanta daca mandatarul depaseste limitele mandatului incredintat;
–Ce este promisiunea de a contracta si care sunt conditiile de validitate ale acesteia;
–In ce conditii o persoana raspunde pentru o fapta ilicita sau este sanctionata pentru o raspundere contractuala;
–In ce situatii casatoria se desface din culpa sotilor si ce trebuie dovedit;
–Cum se stabilesc despagubirele in cazurile de accidente produse de vehicule si modalitatea in care trebuie sa procedati in relatiile cu societatea de asigurare;
– In ce consta infractiunea de frauda informatica;
– Ce se poate invoca pentru anularea deciziei de sanctionare disciplinara cu referire la procedura cercetării disciplinare;
–Cum interpreteaza notiunea de accident de circulatie din definirea infractiunii de parasirea locului accidentului Curtea Constitutionala;
-Din ce motive DNA s-a sesizat din oficiu cu privire la infractiunea de favorizarea faptuitorului in cazul persoanelor condamnate care apar ca autori de lucrări științifice.
Responsabilitate, profesionalism, loialitate fata de client.

Cabinet

0724260393

Cabinetul de avocat Tudor Ion ofera servicii avocatiale in litigii de dreptul familiei.

Adresati-va cu incredere cabinetului nostru, luati legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

Contacteaza-ne acum

Default content

    servere vps servere dedicate gazduire web