Recuzarea judecatorului cauzei, situatii cand cererea este admisa

Pentru ca o recuzare de judecator sa fie admisa, trebuie ca cererea  respectiva sa indeplieasca anumite conditii.

Practica instantelor dovedeste suficiente situatii in care recuzarea este ceruta de o parte din proces.  Motivele pentru care se cere recuzarea unui magistrat pot fi diverse.

Motive de recuzare judecator

Partea considera ca in acest fel isi poate apara un interes legitim care este afectat. Totodata, in final, ca procesul sau ar putea sa nu fie echitabil.

Apreciaza ca in cauza exista elemente care pun la indoiala obiectivitatea judecatorului. Sau, ca ii este afectata perceptia acesteia cu privire la aparenta de impartialitate.

Spre exemplu, partea apreciaza ca judecatorul nu actioneaza pentru aflarea adevarului in cauza. Nu respecta indatoririle de serviciu, si-a format deja o opinie cu privire la solutia ce va dispune. Ori, afirmatiile judecatorului exprima subiectivitate, impartialitate si ca din aceste motive va pierde un proces.

In acest sens, in practica CEDO s-a aratat despre  dreptul la imparțialitatea instanței. “Simpla îndoială, oricât de puțin justificată ar putea fi ea, este suficientă pentru a altera imparțialitatea tribunalului

In mod concret, prin cererea de recuzare, una din partile din proces solicita înlăturarea de la judecată a judecatorului învestit cu soluționarea cauzei. Motivul, se afla într-o situație de incompatibilitate, dintre cele reglementate prin lege.

Cererea de recuzare se poate face si cu privire la intregul complet, care se afla într-o situație de incompatibilitate.

Cum este reglementata o cerere recuzare a judecatorului

Recuzarea este reglementata de art.44 din Codul de procedura civila. Acesta prevede ca judecătorul aflat într-o situaţie de incompatibilitate poate fi recuzat de oricare dintre părţi înainte de începerea oricărei dezbateri.

Este posibil ca motivele de incompatibilitate sa se fi ivit ori au fost cunoscute de parte doar după începerea dezbaterilor. Aceasta trebuie să solicite recuzarea de îndată ce acestea îi sunt cunoscute.

Din cele expuse mai sus se observa ca, mai intai este necesar sa se cunoasca ce se intelege prin incompatibilitate.

Incompatibilitatea constituie situatia in care unui judecator, procuror,  magistrat asistent, asistent judiciar sau grefier ii este interzis de lege sa ia parte la solutionarea unei cauze.

Codul de procedura civila face distinctie intre urmatoarele cazuri de incompatibilitate.

Cazuri de incompatibilitate absoluta

Judecătorul care a pronunţat o încheiere interlocutorie sau o hotărâre prin care s-a soluţionat cauza nu poate judeca aceeaşi pricină în apel. Nici in recurs, contestaţie în anulare sau revizuire şi nici după trimiterea spre rejudecare.

De asemenea, nu poate lua parte la judecată cel care a fost martor, expert, arbitru, procuror. Ori, avocat, asistent judiciar, magistrat-asistent sau mediator în aceeaşi cauză.

In ce priveste incheierile interlocutorii, art.235 C.proc.civ. dispune ca instanţa nu este legată de încheierile premergătoare cu caracter preparatoriu. Ci, numai de cele interlocutorii.

Sunt încheieri interlocutorii acelea prin care, fără a se hotărî în totul asupra procesului, se soluţionează excepţii procesuale, incidente procedurale ori alte chestiuni litigioase.

Cu alte cuvinte,incheierea interlocutorie anticipeaza solutia finala a procesului.  Prejudeca partial fondul si instanta nu mai poate reveni asupra masurii dispuse prin incheiere.

Alte cazuri de recuzare judecator, incompatibilitate absolută

Judecătorul este incompatibil de a judeca în următoarele situaţii:

  1. când şi-a exprimat anterior părerea cu privire la soluţie în cauza pe care a fost desemnat să o judece. Punerea în discuţia părţilor, din oficiu, a unor chestiuni de fapt sau de drept, potrivit art. 14 alin. (4) şi (5), nu îl face pe judecător incompatibil;
  2. când există împrejurări care fac justificată temerea că el, soţul său, ascendenţii ori descendenţii lor sau afinii lor, după caz. Au un interes în legătură cu pricina care se judecă;
  3. când este soţ, rudă sau afin până la gradul al patrulea inclusiv cu avocatul ori reprezentantul unei părţi. Sau dacă este căsătorit cu fratele ori cu sora soţului uneia dintre aceste persoane;
  4. când soţul sau fostul său soţ este rudă ori afin până la gradul al patrulea inclusiv cu vreuna dintre părţi;
  5. dacă el, soţul sau rudele lor până la gradul al patrulea inclusiv ori afinii lor, după caz. Sunt părţi într-un proces care se judecă la instanţa la care una dintre părţi este judecător;
  6. dacă între el, soţul său ori rudele lor până la gradul al patrulea inclusiv sau afinii lor, după caz şi una dintre părţi. A existat un proces penal cu cel mult 5 ani înainte de a fi desemnat să judece pricina.
  7. În cazul plângerilor penale formulate de părţi în cursul procesului, judecătorul devine incompatibil numai în situaţia punerii în mişcare a acţiunii penale împotriva sa;
  8. dacă este tutore sau curator al uneia dintre părţi;
  9. dacă el, soţul său, ascendenţii ori descendenţii lor au primit daruri sau promisiuni de daruri ori alte avantaje de la una dintre părţi;
  10. dacă el, soţul său ori una dintre rudele lor până la gradul al patrulea inclusiv sau afinii lor, după caz. Se află în relaţii de duşmănie cu una dintre părţi, soţul ori rudele acesteia până la gradul al patrulea inclusiv;
  11. atunci când există alte elemente care nasc în mod întemeiat îndoieli cu privire la imparţialitatea sa.

Cine poate solicita recuzare judecator si ce conditii trebuie indeplinite

Cererea de recuzare se face numai de catre partile din proces si se solicita inainte de inceperea dezbaterilor.

Motivele de incompatibilitate se pot ivi ori au fost cunoscute de parte numai după începerea dezbaterilor. Partea trebuie să solicite recuzarea de îndată ce acestea îi sunt cunoscute.

Prin urmare, trebuie acordata atentie la momentul procesual cand se cere recuzarea, respectiv, de indata ce motivele ii sunt cunoscute.

Cererea de recuzare priveste numai judecatorii care fac parte din completul de judecata care solutioneaza cauza respectiva.

Cererea de recuzare se poate face verbal în şedinţă sau în scris. Se face mentiunea pentru fiecare judecător în parte. Se precizeza cazul de incompatibilitate şi probele de care partea înţelege să se folosească.

Legea dispune ca formularea unei cereri de recuzare nu conduce in mod automat la suspendarea judecății, aceasta va putea continua.

Cu toate acestea, formularea unei cereri de recuzare împiedică pronunțarea soluției în cauză. Aceasta nu va putea avea loc decât după soluționarea cererii de recuzare.

In mod evident ca. cererea de recuzare urmeaza sa se soluţioneze de un alt complet de la acea instanta. Iar daca este admisa, judecatorul va fi inlocuit si prin încheiere se va preciza ce acte îndeplinite de judecător vor fi mentinute.

Alte articole de acelasi autor

Care sunt obligatiile pe care le poate incalca angajatorul in raport de dispozitiile din legislatia muncii;

Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;

Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;

In ce conditii revine unei persoane raspunderea pentru fapta proprie;

Ce prevede Regulamentul de organizare şi funcţionare a comisiei de monitorizare şi competenţă profesională pentru cazurile de malpraxis;

–Ce masuri trebuiesc intreprinse daca ti-a fost avariata masina.

Persoana retinuta in flagrant, cercetata pentru infractiunile de acces ilegal la un sistem informatic si efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos fiind surprinsa ca efectua operatiuni cu carduri falsificate

In ce situatie a fost achitat inculpatul pentru infracţiunile de conducerea unui vehicul fara permis de conducere si conducerea unui vehicul sub influenta bauturilor alcoolice;

De ce este necesara modernizarea metodei de efectuare a anchetei psihosociale in cazul stabilirii conditiilor exercitarii autoritatii parintesti de catre instanta de tutela.

Responsabilitate, profesionalism si loialitate fata de client.

https://avocat-tudor.ro

0724260393

Cabinetul de avocat Tudor Ion va ofera solutii in situatii cand cereti recuzarea.

Luati legatura cu noi, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro

0724260.393

servere vps servere dedicate gazduire web