Table of Contents
ToggleEste o realitate ca infractiunea de marturie mincinoasa, marturiile mincinoase, exista in sistemul judiciar.
De asemenea, nu se poate exclude faptul ca unele persoane fac declarații mincinoase, încearcă să determine mărturii mincinoase sau depun plângeri penale in care fac afirmatii ce in final nu se confirma.
Astfel, ar putea împiedica desfășurarea unui proces civil sau penal, dar se pot si expune unei condamnari pentru infractiunea de marturie mincinoasa.
Pentru a preveni astfel de fapte si stabilirii adevarului judiciar, legiuitorul a incriminat infractiunea de marturie mincinoasa, ce face parte din infractiunile contra infaptuirii justitiei.
Dar si pentru protejarea intereselor justitiabililor, sanctionarea celor care fac afirmatii mincinoase in fata organelor judiciare si a altor organe unde se asculta martori, experti.
Aceste principii se gasesc si in Constitutia Romaniei, art.1 alin.(3).
Se arata ca, România este stat de drept, democratic şi social, în care demnitatea omului, drepturile şi libertăţile cetăţenilor, libera dezvoltare a personalităţii umane, dreptatea şi pluralismul politic reprezintă valori supreme.
Conform dispozitiilor legii, martorii sunt obligati sa declare adevarul.
Astfel ca, declaratiile neconforme realitatii ingreuneaza activitatea de stabilire a adevarului si induc in eroare organele judiciare.
Spre exemplu, in materie penala, poate fi audiată în calitate de martor orice persoană care are cunoştinţă despre fapte sau împrejurări de fapt care constituie probă în cauza penală.
Orice persoană citată în calitate de martor are următoarele obligaţii:
In situatia cand nu declara adevarul persoana audiata in calitate de martor poate savarsi infractiunea de marturie mincinoasa.
Lgea pretinde martorilor care sunt chemati intr-un proces, si care detin anumite informatii, sa aiba o conduita corecta, loiala, sa spuna adevarul in cauza respectiva.
In caz, contrar, finalizarea procesului va avea loc pe un drum gresit.
Este motivul pentru care infractiunea de marturie mincinoasa este cercetata de instantele de judecata fata de persoanele audiate in calitate de martor si nu au declarat adevarul sau nu a declarat tot ce stiu.
Infractiunea de marturie mincinoasa se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.
Pe langa varianta tip aratata, infractiunea are si modalitatea agravanta, care consta in mărturia mincinoasă săvârşită:
Circumstantele in care o persoana poate proceda astfel pot fi diverse.
De la ascunderea unei crime, pentru sume de bani, pana la a spera sa ajute, ca urmare a afectiunii pe care o poarta persoanei in legatura cu care este audiata.
In mod concret, se apreciaza ca afirmaţiile sunt contrare situaţiei cunoscute de martor, astfel ca se altereaza adevarul.
Afirmatiile respective pot fi pozitive, in sensul că martorul are cunostinta de o împrejurare, dar, în realitate nu o cunoaşte.
Pot fi insa si negative, acesta afirmă că nu ştie despre anumită faptă in legatura cu care este audiat, desi a cunoscut aceasta.
Ori, sub aspectul omisiunii, martorul nu spune tot ce stie in legatura cu împrejurările despre care este audiat.
Prin urmare, persoana cercetata pentru aceasta infractiune da o declaratie mincinoasa la politie.
Sau fiind citata intr-un dosar, da o declaratie mincinoasa in instanta.
Consecintele pot fi ca, poate fi cercetata pentru marturie mincinoasa si fals in declaratii sau marturie mincinoasa si favorizarea infractorului.
In procesul penal, fapta se refera la relatarea unor imprejurari care nu s-au petrecut in realitate si care erau favorabile inculpatului.
Sunt insa unele situatii in care martorul, desi nu declara adevarul, sau nu declara tot ce stie, nu savarseste infractiunea de marturie mincinoasa.
Se poate observa din dispozitiile art.273 Cod penal care reglementeaza infractiunea de marturie mincinoasa.
O conditie esentiala pentru existenta infractiunii este ca afirmatiile martorului sa se refere la imprejurari esentiale ale cauzei, in legatura cu care este intrebat, deci, să aibă relevanţă penală.
Spre exemplu, in materie penala, afirmatiile mincinoase ale martorului sa determine raspunderea penala a inculpatului.
Or, daca afirmatiile martorului nu se refera la imprejurari esentiale ale cauzei, se poate aprecia ca martorul nu a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa.
In acest sens, in doctrina s-a aratat ca prin imprejurari esentiale se inteleg imprejurarile care privesc faptul principal al cauzei, cele care servesc la solutionarea cauzei sunt concludente in acest sens.
In alte situatii ar fi posibil ca martorul sa faca aprecieri inexacte, datorita modului eronat in care le-a perceput.
Desigur ca si intr-o astfel de situatie, prin aprecierea circumstantelor cauzei, se poate aprecia ca martoul nu a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa.
De asemenea, in literatura de specialitate s-a aratat ca, simpla contradictie intre ceea ce relateaza martorul si ceea ce s-a intamplat nu este o dovada ca afirmatiile acestuia au caracter mincinos.
Uneori, realitatea se poate percepe deformat, in sensul ca se pot uita anumite aspecte care sunt esentiale.
In ce priveste subiectul infractiunii, autor al infracțiunii de mărturie mincinoasă nu poate fi decât persoana care are cunoștință despre o faptă sau împrejurare relevantă pentru o cauză și care poate fi ascultată de către organele judiciare în calitate de martor.
Din dispozitiile art.273 Cod penal, care incrimineaza aceasta infractiune rezulta ca o cerinta esentiala pentru savarsirea infractiunii de marturie mincinoasa este ca afirmatiile sa fie în legătură cu faptele sau împrejurările esenţiale cu privire la care este întrebat.
Se intelege astfel ca, in situatia in care martorul nu este intrebat in mod expres de organul judiciar in legatura cu intrebari esentiale ale cauzei, iar din aceasta cauza, afirmatiile sale sunt incomplete, se poate aprecia ca nu a savarsit infractiunea de marturie mincinoasa.
Minorul care nu a implinit 14 ani, desi poate fi ascultat ca martor, nu poate savarsi infractiunea de marturie mincinoasa pentru ca nu raspunde penal.
Audierea acestuia are loc in prezenta unuia dintre parinti.
Daca nu sunt indeplinite conditiile pentru existenta infractiunii de marturie mincinoasa, dupa caz, persoana poata fi achitata sau se dispune clasarea cauzei.
De asemenea, art.273 alin.(3) din Codul penal prevede anumite clauze de nepedepsire.
Autorul nu se pedepseşte dacă îşi retrage mărturia, în cauzele penale înainte de reţinere, arestare sau de punerea în mişcare a acţiunii penale.
Ori, în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.
Prin urmare, retragerea mărturiei mincinoase determina nepedepsirea persoanei care face astfel de afirmatii, în cauzele penale daca aceasta intervine mai înainte de a se produce reţinerea,arestarea sau punerea în mişcare a acţiunii penale.
Ori, în alte cauze înainte de a se fi pronunţat o hotărâre sau de a se fi dat o altă soluţie, ca urmare a mărturiei mincinoase.
Fiind audiat după punerea sa sub acuzare pentru comiterea infracţiunii de marturie mincinoasa, inculpatul a recunoscut săvârşirea faptei penale.
Atât în faza de urmărire penală cât şi în faţa instanţei de judecată.
Având calitatea de martor în ancheta penală desfăşurată, la solicitarea altei persoane, a minţit în faţa organelor de poliţie.
Respectiv, cu privire la identitatea reală a celui de-al doilea autor al infracţiunii de tâlhărie calificată împotriva persoanei vătămate.
Indicându-l pe pe martorul P, deşi cunoştea că nu acesta a comis fapta penală, ci alta persoana.
Faţă de aceste aspecte, nu se poate susţine, în mod serios, caracterul sincer al declaraţiilor date de inculpatul în calitate de martor, în dosarul privind infracţiunea de tâlhărie calificată comisă împotriva persoanei vătămate.
L-a indicat pe martorul P, zis „C” ca fiind unul dintre autorii faptei penale, deşi cunoştea prea bine că cel de-al doilea autor este inculpatul “S”.
Pe baza acestor declaraţii a fost pusă în mişcare acţiunea penală, prin Ordonanţa din data de 4.II.2021 a Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului V, Bucureşti, din Dosarul nr.658/P/2021.
Ulterior, luată măsura arestării preventive, prin Încheierea din Camera de Consiliu, fiind emis M.A.P. nr.19/U.P./2021.
Ca atare, apreciază ca fiind întrunite elementele constitutive ale infracţiuii de marturie mincinoasa formă continuată.
Fapta prev. de art.273, alin.1 şi alin.2, litera d, Cod penal, cu aplicarea art.35, alin.1, Cod penal (două acte materiale), nefiind incidente dispoziţiile art.16, alin.1, litera b, teza I, Cod de procedură penală.
–In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto.
-Care este deosebirea dintre masurile de siguranta si pedepse;
-Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de societatea comerciala;
– Renuntarea la judecata.
–Ce se poate invoca la contestarea unei contraventii de viteza constatate prin aparatul radar;
–Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
–Ce trebuie sa stii despre confiscarea extininsa si confiscarea ca masuri de siguranta;
–Conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala
Responsabilitate,profesonalism,loialitate fata de client
https://avocat-tudor.ro
0724260393
Cabinetul de avocat Tudor Ion va ofera consultanta in litigii privind marturia mincinoasa.
Pentru detalii in vederea colaborarii, click aici sau e mail office@avocat-tudor.ro
0724260393
Default content