Cum se poate folosi inregistrarea video pentru anularea procesul verbal de contraventie
In calitate de avocat am constatat ca, din nestiinta sau din cauza emotiilor unele persoane care sunt sanctionate contraventional la normele rutiere nu administreaza in instanta toate probele necesare pentru a combate argumentele organului de politie.
Este insa evident ca, desi este posibil sa ai dreptate, in fata instantei de judecata trebuie sa probezi afirmatiile pe baza carora ceri anularea unui proces-verbal de contraventie.
Pe de alta parte, in multe cazuri politistii care constata contraventii la normele rutiere nu prezinta in instanta decat procesul-verbal de sanctionare si constatare a contraventiei. Procedeaza astfel, cu toate ca la momentul constatarii unei contraventii rutiere acestia dispun de masini ale politiei dotate cu aparatura de inregistrare video adecvata.
Am mai constatat in calitate de avocat ca instantele de judecata inca pronunta solutii prin care considera ca doar procesul-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei poate face dovada deplina a faptului ca a fost comisa o contraventie. In lipsa unor alte probe care sa confirme mentiunile din procesul-verbal de contraventie, astfel de solutii contravin in mod flagrant jurisprudentei CEDO.
Prin urmare, daca nu aduci probe care sa combata mentiunile din procesul-verbal de contraventie este posibil sa nu obtii o solutie favorabila si, ca sa eviti aceasta situatie neplacuta trebuie sa administrezi probe care sa-ti sustina afirmatiile.
- Care sunt probele ce se pot administra
In acest sens, este evident ca daca in masina ta se mai afla inca o persoana aceasta poate fi audiata ca martor.
De asemenea, poti face fotografii de la fata locului sis a depui la dosarul cauzei planse foto din care sa rezulte ca fapta nu a fost constata in mod corect de catre agentul constatator.
Poti sa depui inscrisuri relevante la dosar.
Poti sa ceri instantei de judecata sa efectueze o cercetare la fata locului sau chiar o expretiza daca situatia impune administrarea unei astfel de probe.
Nu in ultimul rand, ca proba de administrat, insa extrem de eficienta in anumite cazuri, se dovedeste depunerea unui CD ce contine inregistrarea video a situatiei de fapt ce face obiectul procesului aflat pe rolul instantei de judecata. Dupa cum se stie, tot mai mai multe masini poseda camere de filmare iar practica a demonstrat cat sunt utile acestea in situatiile in care este necesara contracararea argumentelor aduse de agentul constatator.
- Cum a motivat instanta admiterea probei cu inregistrarea video
In sensul celor de mai sus, intr-o speta, inregistrarea video a evenimentului a reprezentat solutia care a condus la anularea procesului-verbal de contraventie.
Astfel, pentru a convinge instanta ca are dreptate, petentul a depus un CD ce conţinea înregistrarea video a momentului depăşirii, acesta fiind obiectul contestatiei. Conform normeleor de procedura, instanta de judecata a intocmit un proces-verbal, dupa ce anterior procedase la vizionarea CD-ului depus de petent. De mentionat ca intimatul nu a depus la dosar nici un punct de vedere referitor la înregistrarea depusa de petent, astfel ca instanța a constatat că înregistrarea depusă la dosar de către petent nu a fost contestată de către intimat și nici nu ar rezulta că aceasta a fost obținută prin încălcarea legii ori a bunelor moravuri.
Instanta a motivat admiterea probei respective astfel: “raportat la dispozițiile art. 341 alin. 2 NCPC. : Sunt, de asemenea, mijloace materiale de probă (…) filmele, discurile, benzile de înregistrare a sunetului, precum și alte asemenea mijloace tehnice, dacă nu au fost obținute prin încălcarea legii ori a bunelor moravuri”.
- Ce a constatat instanta dupa vizionarea CD-ului
-din filmare se observă că maşina pe care era amplasată camera video s-a angajat într-o manevră de depăşire, iar marcajul longitudinal ce desparte cele două sensuri de mers era discontinuu.
-asfaltul a fost reparat din loc în loc, iar marcajul longitudinal de separare a sensurilor de mers nu a fost reînnoit, aflându-ne în imposibilitatea de a constata dacă acesta era continuu sau discontinuu.
-pe toată distanţa filmată nu este amplasat niciun indicator cu semnificaţia „Depăşirea interzisă”.
- Cum a motivat instanta solutia de anulare a procesului-verbal de
contraventie
-din întreg probatoriul administrat instanța nu este convinsă dincolo de orice dubiu că petentul a efectuat o manevră de depășire a unui autovehicul, încălcând axul drumului, în zona de acţiune a indicatorului „Depăşirea interzisă”.
-într-o desfășurare cronologică normală a evenimentelor, conform faptelor descrise în procesul verbal contestat, dacă petentul a depășit un alt autovehicul atunci acesta din urmă se deplasa în spatele petentului, prin urmare agentul constatator ar fi avut posibilitatea, pe lângă notarea numărului de înmatriculare, să oprească autovehiculul în cauză și să consemneze declarația singurului martor ocular și obiectiv care a asistat la fapta contravențională imputată petentului. Cu toate acestea, agentul constatator nu a procedat la efectuarea unui ”probatoriu” cu ocazia constatării faptei contravenționale imputate petentului.
-a constatat existența unei prezumţii relative de conformitate a procesului-verbal cu realitatea, prezumţie fără de care ar fi practic imposibil să sancţionezi încălcările legislaţiei în materie de circulaţie rutieră, intrând în competenţa poliţiei, dar cu toate acestea, nu poate trece cu vederea că atunci când este posibilă întocmirea unui ”probatoriu” în susținerea contravenției constatate și sancționate, agentul constatator are obligația de a-l întocmi, fapt ce nu a fost realizat în cazul de față.
-operează principiul in dubio pro reo, ceea ce înseamnă că orice îndoială existentă în cauză trebuie interpretată exclusiv în favoarea persoanei sancţionate. Agentul constatator nu a obținut alte probe în susținerea procesului verbal de contravenție contestat, deși ar fi avut aveastă posibilitate în mod real.
-petentul a avut posibilitatea legală de a dovedi că nu este vinovat, prin administrarea de probe, reuşind să răstoarne prezumpția de veridicitate a faptelor constatate de agent şi consemnate în procesul-verbal.
In consecinta, instanta de judecata a dispus anularea procesului-verbal de constatare si sanctionare a contraventiei.
- Alte articole de acelasi autor:
– Intre ce persoane exista obligatia de intretinere conform Codului civil;
– In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;
– Ce motive se pot invoca pentru anularea unui proces-verbal de contraventie din domeniul rutier;
– Conferința cu tema „Răspunderea penală în dreptul afacerilor”;
0724260393