Conducerea fără permis constituie infractiune chiar in lipsa reprezentarii anularii permisului

Table of Contents

Conducerea fara permis constituie infractiune chiar in lipsa reprezentarii anularii permisului

Conducerea fără permis de conducere este o problemă întâlnită în ultima perioadă, nu doar printre cei care nu au niciodată permis de conducere, ci și printre cetățenii români care au obținut permisele în alte țări.

Din acest motiv, am considerat necesară actualizarea articolului nostru pentru a reflecta această realitate și pentru a oferi informații precise și utile celor care se confruntă cu astfel de situații.

Este important ca toți conducătorii auto să fie conștienți de implicațiile legale ale conducerii fără permis, indiferent de țara în care au obținut documentul.

Conducerea fara permis, cauze cand autorul locuieste in strainatate

Mulți cetățeni români stabiliți în străinătate aleg să obțină permise de conducere în țările în care lucrează.

Acest fenomen se datorează, în principal, faptului că procesul de obținere a permisului de conducere poate fi mai rapid și mai puțin costisitor în anumite țări, comparativ cu România.

De asemenea, mulți români găsesc mai convenabil să urmeze cursurile și să susțină examenele în limba țării de reședință, unde sunt deja integrați social și profesional.

Cu toate acestea, la revenirea în România, unii dintre acești cetățeni întâmpină probleme legate de recunoașterea permisului de conducere obținut în străinătate.

În anumite cazuri, aceștia pot comite infracțiuni la regimul circulației rutiere din diverse motive.

Există situații în care permisele obținute în alte țări nu sunt recunoscute oficial de autoritățile române, ceea ce duce automat la situația în care conducătorii auto sunt considerați fără permis valabil, asa cum se va prezenta in speta din continuare.

Un alt factor important poate fi lipsa de familiarizare cu condițiile de trafic și infrastructura rutieră din România, care poate conduce la comiterea unor infracțiuni rutiere din neglijență sau din nerespectarea regulilor locale.

În plus, este posibil ca unii conducători auto să nu fi urmat toate etapele necesare pentru validarea permisului de conducere în România.

Cum puteti evita conducerea fara permis?

Pentru a evita astfel de probleme, este esențial ca cetățenii români care au obținut permise de conducere în străinătate să se informeze corect și să urmeze toate procedurile legale necesare pentru recunoașterea și validarea permisului în România.

În acest sens, consultarea unui avocat specializat în legislația rutieră poate fi de mare ajutor, oferind claritate și sprijin în demersurile necesare.

Un avocat specializat în infracțiuni la regimul circulației rutiere poate oferi asistență esențială în cazurile de conducere fără permis.

Acesta poate analiza detaliile cazului, verifica legalitatea procedurilor urmate de autorități și oferi consiliere juridică pentru a reduce consecințele legale.

De asemenea, avocatul poate reprezenta clientul în instanță, formulând apărări adecvate și negociind eventuale soluții alternative, cum ar fi amenzile administrative sau alte sancțiuni mai puțin severe.

Ce prevede legea despre conducerea unui vehicul fara permis de conducere

Conducerea fara permis, in varianta de baza, se poate comite prin actiunea de conducere pe drumurile publice a unui autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu posedă permis de conducere. In aceasta varianta fapta se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.

Infractiunea de conducerea unui vehicul fără permis de conducere se poate savarsi si in forme atenuante. acestea fiind urmatoarele:

conducerea pe drumurile publice a unui vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere de către o persoană al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul respectiv.

Ori, al cărei permis i-a fost retras sau anulat, căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendat, care nu are dreptul de a conduce autovehicule în România. 

Faptele se pedepsesc cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Studiu de caz privind conducerea fara permis de catre cetatean roman stabilit in strainatate

Inculpatul a condus motociclul împrejurare în care a fost implicat într-un accident rutier, fiind lovit din spate de către autoturismul condus de făptuitorul ###### ######, pe fondul nepăstrării de către acesta din urmă a unei distanţe corespunzătoare în mers, care să îi permită oprirea în condiţii de siguranţă.

În urma impactului, motociclul a fost proiectat în autoutilitara iar inculpatul a căzut pe partea carosabilă, suferind leziuni traumatice şi fiind transportat la spital pentru acordarea de îngrijiri medicale.

Potrivit certificatului medico-legal, în urma accidentului rutier inculpatul a suferit leziuni traumatice care au necesitat 60-70 de zile de îngrijiri medicale, fără a îi fi pusă în primejdie viaţa.

În drept, fapta inculpatului care, a condus pe drumul public autovehiculul deşi nu avea dreptul de a conduce autovehicule întruneşte trăsăturile esenţiale ale infracţiunii de conducerea unui vehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută şi pedepsită de art. 335 alin. 2 Cod penal (în varianta conducerii de către o persoană nu are dreptul de a conduce autovehicule în Romania).

Pentru ce motive instanta a renutat la aplicarea pedepsei pentru conducerea fara permis?

Din adresa Punctului Național Focal rezultă că inculpatul este titularul doar a permisului de conducere provizoriu tip „L” emis la data de 17.07.2007 de către autorităţile din Marea Britanie.

Instanţa reţine că dispoziţiile art. 335 alin. 2 Cod penal incriminează şi fapta de a conduce pe drumurile publice un autovehicul ori a unui tramvai de către o persoană care nu are dreptul de a conduce autovehicule în Romania.

Permisul provizoriu emis de autoritățile din Regatul Unit al Marii Britanii este valabil doar pe teritoriul acestei țări și totodată impune anumite restricții cu privire la modalitatea de folosire a acestuia pe drumurile publice din această țară, nefiind recunoscut în alte țări din Uniunea Europeană, inclusiv în Romania.

Prin urmare, cetățeanul român posesor al unui permis de conducere provizoriu emis de autoritățile britanice nu avea dreptul de a conduce autovehicule pe drumurile publice din Romania.

Instanța reține că în raport de modul cum s-a derulat activitatea infracțională, față de urmările produse – leziunile traumatice grave suferite de inculpat, față de scopul urmărit de făptuitor, dar și de datele despre persoana inculpatului, și în principal vârsta, lipsa antecedentelor penale, conduita procesuală sinceră, aplicarea unei pedepse ar fi inoportună, existând șanse ca pe viitor inculpatul să aibă un comportament conform normelor sociale fără a i se aplica o pedeapsă.

În plus, din analiza condițiilor negative prev. de art. 80 alin. 2 Cod penal, se constată că inculpatul nu a mai fost anterior condamnat, că acesta nu a mai beneficiat de o măsură similară.

Nu s-a sustras de la urmărire penală și judecată, iar pedeapsa prevăzută de lege pentru infracțiunea săvârșită nu este mai mare de 5 ani și astfel nu există niciun impediment pentru a se dispune renunțarea la aplicarea pedepsei pentru săvârșirea de către acesta a infracțiunii de conducere a unui autovehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 2  Cod penal.

Instanta va dispune renunțarea la aplicarea pedepsei  față de inculpat pentru săvârșirea de către acesta a infracțiunii de conducere a unui autovehicul fără permis de conducere, faptă prevăzută de art. 335 alin. 2  Cod penal.

Actele materiale in cazul variantelor atenuante ale conducerii unui vehicul fara permis de conducere

Se observa ca in infractiunea de conducere fara permis se poate savarsi prin mai multe acte materiale.
In prima varianta actul material se refera la persoana al cărei permis de conducere este necorespunzător categoriei sau subcategoriei din care face parte vehiculul.

Autorul este persoana care, desi are dreptul de a conduce vehiculele aferente unei categorii(sau mai multe), nu are dreptul de a conduce o anumita categorie. Insa omite, nu se conformeaza acestei restrictii.

In cazul variantei privind persoana al cărei permis i-a fost retras sau anulat ori căreia exercitarea dreptului de a conduce i-a fost suspendată.

Persoana a promovat examenele de obtinere a permisului de conducere si are drept de conducere.

Dar, datorita unor circumstante si-a pierdut dreptul de a conduce.
Sau, medicul de familie solicita un examen de specialitate in vederea retragerii dreptului de a conduc.

Ca urmare a faptului ca o persoana din evidenta sa este incompaibila cu exercitarea in continuare a dreptului de a conduce.

Cazul anularii permisului ca urmare a conducerii fara permis de conducere

Este cazul persoanei careia i-a fost anulat permisul de conducere ca urmare a condamnarii printr-o hotarare judecatoreasca definitiva.

Infractiunea a avut ca rezultat uciderea unei persoane ca urmare a nerespectarii regulilor de circulatie.

Anularea permisului de conducere mai poate interveni si in cazul persoanei careia i s-a aplicat printr-o hotarare judecatoreasca definitiva. Se prevedea pedeapsa complementara a interzicerii dreptului de a conduce anumite categorii de vehicule.

O ultima varianta se refera la persoana care încredinţează un vehicul pentru care legea prevede obligativitatea deţinerii permisului de conducere.

Pentru conducerea pe drumurile publice unei persoane despre care ştie că se află în una dintre situaţiile prevăzute în alin. (1). Sau, alin. (2) se afla sub influenţa alcoolului ori a unor substanţe psihoactive.

O cerinta esentiala este ca persoana sa stie ca cel caruia ii incredinteaza vehiculul nu detine permis de conducere.

Studiu de caz conducere fara permis, permisul de conducere anulat si autorul motiveaza ca nu a avut aceasta reprezentare

Prin rechizitoriul Parchetului a fost trimis în judecată în stare de libertate inculpatul pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui vehicul pe drumurile publice de către o persoană având permisul de conducere anulat.

Fapta este prevăzută de art. 335 alin.2 Cod penal, cu aplicarea art.41 alin.1 C.pen.
În motivarea actului de sesizare al instanței se arata ca inculpatul a condus autoturismul având anulată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice, fiind oprit în trafic de echipajele de poliție.

Săvârșirea infracțiunii de către inculpat, în modalitatea mai sus prezentată, reiese din coroborarea mijloacelor de probă administrate în cauză.

Probele in acuzare privind conducerea fara permis de conducere
Conform procesului verbal de constatare organele de constatare din cadrul IPJ aflându-se în exercitarea atribuțiilor de serviciu, si executând supravegherea si controlul traficului rutier au procedat la oprirea regulamentară a autoturismului.

La volanul autoturismului a fost identificat inculpatul acesta avându-l ca pasager în autoturism pe martor.
Verificându-se baza de date a conducătorilor auto, organele de constatare au stabilit faptul că inculpatul avea dreptul de a conduce anulat.

Ce a declarat inculpatul la politie despre conducerea fara permis
Fiind audiat, a indicat faptul că a condus autoturismul iar permisul de conducere nu se află asupra sa, uitându-l acasă. A declarat că a știut doar că permisul îi este expirat, și nicidecum faptul că i-ar fi anulat dreptul de a conduce autovehicule. In procesul verbal de consemnare a explicațiilor și-a reiterat explicațiile anterioare.

Ce a declarat martorul
Martorul, pasager in autoturismul condus de inculpate fiind audiat, a indicat organelor de urmărire penală faptul că, la data respectivă, în jurul orei 16:30, s-a întâlnit cu inculpatul rugându-l pe acesta să îl ducă până acasa acesta consimțind la aceasta. Autoturismul condus de inculpat a fost oprit de organele de constatare care i-au solicitat documentele, însă inculpatul nu a putut prezenta permisul de conducere, susținând că l-a uitat la domiciliul său, poliția arătându-i acestuia faptul că figurează ca având anulat dreptul de a conduce autovehicule.

Ce date a coroborat organul de cercetare despre conducerea fara permis
Cele constatate de organele de urmărire penală se coroborează cu adresele conform carora i-a fost anulat dreptul de a conduce autovehicule ca urmare a săvârșirii, într-un interval de 6 luni, a două abateri. Acestea atrăgând suspendarea dreptului de a conduce autovehicule pe drumurile publice.
De asemenea, din verificarea evidențelor informatice ale posesorilor de permise auto, a rezultat că figurează în baza de date ca având permisul de conducere anulat, starea permisului de conducere a acestuia fiind modificată în baza de date(când a fost menționată anularea permisului de conducere a celui antemenționat).

Ce a declarat in instanta inculpatul despre conducerea fara permis 

Fiind audiat în calitate de suspect și inculpat nu a recunoscut săvârșirea infracțiunii reținută în sarcina sa.

A arătat că a fost depistat în trafic de două ori pentru conducere sub influența alcoolului. Lucrătorii de poliție nu i-au eliberat nici un document din care să rezulte reținerea permisului de conducere.

Când a fost oprit de echipajele de poliție a avut în proporție de 40% reprezentarea faptului că avea anulată exercitarea dreptului de a conduce autovehicule.

Intrucât anterior a fost condamnat definitiv la pedeapsa închisorii cu executare pentru două infracțiuni de conducere cu permis anulat.

Susține că, după executarea condamnării, a purtat o discuție cu cineva din cadrul Poliției. Acesta i-a comunicat că are permisul de conducere valabil si nu a mai depus niciun act pentru a solicita permisul. In cursul anilor anteriori a fost sanctionat contraventional de mai multe ori. Prin urmare în proporție de 60% a avut convingerea că are drept de a conduce autovehicule.

Ce a retinut instanta despre apararea inculpatului
Inculpatul cunoștea anularea permisului său de conducere, cu atât mai mult cu cât nici nu a depus ulterior diligențe pentru a-și redobândi permisul de conducere.
Simpla susținere a acestuia că a discutat verbal cu un polițist care i-ar fi spus că are dreptul de a conduce (fapt neprobat!) nu este de natură a-l disculpa în nici un fel pe inculpat de infracțiunea săvârșită.

Avea reprezentarea că, la data opririi in trafic nu avea dreptul de a conduce autovehicule, permisul său fiind anulat. Cunoștea din dosarele penale anterioare în care a fost condamnat pentru aceeași infracțiune de conducere cu permis anulat.

Ce a motivat instanta despre conducerea unui vehicul fara permis de conducere
Săvârșirea faptei de către inculpat rezultă dincolo de orice dubiu din probele administrate în faza de urmărire penală. Respectiv, din procesul verbal de constatare rezultă că inculpatul a fost oprit regulamentar de agenții de poliție aflați în exercitarea atribuțiilor de serviciu rutier, inculpatul fiind la volanul autoturismului.
Acesta nu a putut prezenta permisul de conducere la solicitarea agenților fiind astfel efectuate verificări. Din adrese rezultă că inculpatul la momentul respectiv avea permisul de conducere anulat în urma antecedentelor sale penale. A fost condamnat anterior de 2 ori pentru conducerea cu permisul de conducere anulat.

La stabilirea pedepsei ce va fi aplicată inculpatului instanța va ține cont de atitudinea acestuia necooperantă. Sustrăgerea de la judecată și nerecunoasterea faptei, de antecedentele sale penale deosebit de grave, inculpatul săvârșind a treia oară aceeași infracțiune.

Alte articole de acelasi autor:

Conducere fara permis, in ce conditii a fost achitat inculpatul

Cand starea de necesitate duce la achitare pentru conducere fara permis

https://avocat-tudor.ro0724260393

Contacteaza-ne acum

Default content

    servere vps servere dedicate gazduire web