Cand se considera ca a fost savarsita infractiunea de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat prevazuta art.334 Cod penal.
Sub aspectul savarsirii infractiunii de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat prevazuta art.334 Cod penal in practica instantelor s-au intalnit cazuri, cum ar fi, de exemplu, ale unor pesoane care au circulat cu un vehicul cu numere provizorii expirate sau radiate din circulatie ori care au condus un vehicul neanmatriculat pe care erau montate placute cu numere false ori apartinand unui alt vehicul.
Daca este pusa intr-o astfel de situatie, instanta are in vedere ca fapta ar putea constitui o infractiune contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice si va avea in vedere anumite criterii pentru ca, in final, sa stabileasca daca fapta constituie infractiunea de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat si daca a fost savarsita cu vinovatia ceruta de lege.
In acest scop se pot avea in vedere aspecte precum cele ce urmeaza, in mod evident, prin raportare la probele dosarului.
- Cum reglementeaza Codul penal infractiunea de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat
In Codul penal, infractiunea respectiva face parte din categoria infractiunilor contra sigurantei circulatiei pe drumurile publice si prezinta urmatoarele modalitati de incriminare:
-punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai neînmatriculat sau neînregistrat;
-punerea în circulaţie sau conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau a unui tramvai cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare;
-tractarea unei remorci neînmatriculate sau neînregistrate ori cu număr fals de înmatriculare sau înregistrare;
-conducerea pe drumurile publice a unui autovehicul sau tractarea unei remorci ale cărei plăcuţe cu numărul de înmatriculare sau de înregistrare au fost retrase sau a unui vehicul înmatriculat în alt stat, care nu are drept de circulaţie în România.
- Ce prevede legislatia despre inmatricularea si inregistrarea vehiculelor
OG 195/2002 cuprinde reglementarile cu privire la inmatricularea si inregistrarea vehiculelor, si anume:
-in vederea circularii pe drumurile publice, vehiculele, mai putin cel trase sau impinse cu mana si a bicicletelor, trebuie sa fie inmatriculate ori inregistrate, in functie de caz, si sa poarte placute cu numarul de inregistrare sau de inmatriculare, astfel cum sunt prevazute de lege.
-proprietarii de vehicule sau detinatorii mandatati ai acestora sunt obligati sa le inmatriculeze sau sa le inregistreze, dupa caz, inainte de a le pune in circulatie, conform prevederilor legale.
-inmatricularea vehiculelor este continua, de la admiterea in circulatie pana la scoaterea definitiva din circulatie a unui vehicul din categoria celor supuse acestei conditii, si presupune urmatoarele operatiuni:
-inscrierea in evidentele autoritatilor competente, a dobandirii dreptului de proprietate asupra unui vehicul de catre primul proprietar;
-transcrierea in evidentele autoritatilor competentea tuturor tran smiterilor ulterioare ale dreptului de proprietate asupra unui vehicul.
Operatiunile se realizeaza pe baza datelor de identificare ale vehiculului si ale proprietarului si conditioneaza eliberarea de catre autoritatile competente, potrivit legii, a unui certificat de inmatriculare, precum si a placutelor cu numarul de inmatriculare atribuit si transcrierile necesare in certificatul de inmatriculare si in cartea de identitate a vehiculului.
In cazul transmiterii dreptului de proprietate asupra unui vehicul, datele noului proprietar se inscriu in evidentele autoritatilor competente simultan cu mentionarea incetarii calitatii de titular al inmatricularii a fostului proprietar.
Pentru realizarea acestei operatiuni si emiterea unui nou certificat de inmatriculare, noul proprietar este obligat sa solicite autoritatii competente transcrierea transmiterii dreptului de proprietate, in termen de 30 de zile de la data dobandirii dreptului de proprietate asupra vehiculului.
- La analiza elementelor constitutive ale infractiunii de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat se cuvine subliniat faptul ca este interzisa punerea in circulatie a unui vehicul, inmatriculat sau inregistrat, care nu are montate placate cu numarul de inmatriculare sau de inregistrare atribuite de autoritatea competenta sau daca acestea nu sunt conforme cu standardele in vigoare si in situatia in care certificatul de inmatriculare sau de inregistrare ste retinut, iar dovada inlocuitoare a acestia este eliberata fara dept de circulatie sau termenul de valabilitate a expirat.
- Ce se intelege prin inmatriculare, inregistrare si cand un numar denmatriculare sau inregistrare este fals
In doctrina cu privire la infractiunile contra sigurantei circulatiei pedrumurile publice si infractiunea de punerea in circulatie sau conducerea unui vehicul neinmatriculat s-a aratat ca inmatricularea sau inregistrarea este o operatiune administrativa prin care se atesta ca un vehicul poate circula pe drumurile publice.
Certificatul de inmatriculare sau inregistrare si numarul de inmatriculare sau inregistrare care a fost atribuit constituie Dovada atestarii inmatricularii sau inregistrarii.
In timp ce insa la inmatricularea sau inregistrarea permanenta certificatul de inmatriculare sau inregistrare si numarul de inregistrare se atribuie pe o perioada nedeterminata, in cazul inmatricularii temporare certificatul de inmatriculare si numarul de inmatriculare se atribuie doar pe o perioada determinata.
In ce priveste faptul ca este fals numarul de inmatriculare sau inregistrare se are in vedere daca intre elementele acestuia si datele care rezulta din documentele oficiale cu privire la autovehicul sunt neconcordante.
- Alte articole de acelasi autor:
– Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
– Motivele de recurs in noul Cod de procedura civila;
– In ce conditii asiguratorul raspunde pentru repararea prejudiciului cauzat prin accident auto;
0724260393