Ce reguli de circulatie trebuie sa respectam pe autostrada
Vineri după-amiază, 16 decembrie 2016, pe autostrada A2, pe sensul de mers Feteşti – Cernavodă, la kilometrul 147, traficul a fost intererupt din cauza unui accident rutier în care au fost implicate un autotren, un autocamion şi o autoutilitară, conform anunțului Centrului INFOTRAFIC din Inspectoratul General al Poliţiei Române.
În urma accidentului, o persoană a murit pe loc iar alte trei au fost rănite si si conform unor surse media una dintre cele trei persoane rănite a murit la spital. Din primele informații rezulta că șoferul dubiței, care a murit pe loc, schimba o anvelopă, la marginea autostrăzii, când un TIR l-a lovit în plin.
S-au dispus masuri prin care circulaţia spre Constanţa a fost deviată de la Feteşti pe DN3B, prin Făcăeni, către DN2A Giurgeni – Constanţa.
Polițiștii le recomandă conducătorilor auto să părăsească autostrada de la Drajna către Slobozia, pe DN21, apoi să circule pe DN2A Slobozia – Giurgeni – Constanţa.
In acest context este bine sa ne reamintim unele reguli de circulatie care trebuie avute in vedere pe autostrada.
- Ce prevede legislatia rutiera
Art. 74 din OUG/195/2002 prevede urmatoarele:
Pe autostrăzi este interzisă circulaţia pietonilor, a autovehiculelor cu gabarite sau mase depăşite, fără autorizaţie specială de transport eliberată de administratorul drumului public, conform reglementărilor în vigoare, a vehiculelor cu tracţiune animală, a animalelor, a vehiculelor trase sau împinse cu mâna, a bicicletelor şi mopedelor, a tractoarelor şi maşinilor autopropulsate pentru lucrări agricole, precum şi a vehiculelor care, prin construcţie sau din alte cauze, nu pot depăşi viteza de 50 km/h.
De asemenea, pe autostrăzi sunt interzise învăţarea conducerii unui vehicul, încercările prototipurilor de şasiuri şi de autovehicule, manifestaţiile, defilările, caravanele publicitare, antrenamentele şi competiţiile sportive de orice fel, precum şi cortegiile.
Se interzice circulaţia, oprirea sau staţionarea autovehiculelor pe banda de urgenţă, cu excepţia cazurilor justificate, precum şi a autovehiculelor cu regim de circulaţie prioritar.
Circulaţia autovehiculelor destinate transportului public de persoane sau de mărfuri se efectuează, de regulă, numai pe banda marginală din partea dreaptă a autostrăzii, în sensul de mers.
- Cum se intra pe autostrada
In ce priveste manevra de intrare pe autostrada, mai intai este necesara incadrarea pe banda de intrare si semnalizarea intentiei de a intra pe autostrada, implicit accelerarea pana la momentul cand se ajunge la viteza cu care se desfasoara traficul.
In continuare, ar trebui sa se ramana pe prima banda pana se va adapta viteza de deplasare la conditiile de trafic, urmand ca mai apoi sa execute manevre de depasire.
- Circulatia pe autostrada
In cazul autostrazii cu doua benzi se va circula pe prima banda, iar cea de-a doua se va folosi numai in cazul depasirilor, dupa care se va reveni pe prima banda. Ambele benzi pot fi folosite de toate tipurile de autovehicule.
Pentru schimbarea benzilor pe autostrada va fi necesar sa se semnalizeze intentia de schimbare a benzii, luate masuri de asigurare ca din spate nu vin alte autovehicule care circula cu viteza mai mare, dupa care, in final se va schimba banda.
Autostrada este destinata unei circulatii rapide si in conditii de siguranta si se desfasoara pe doua sensuri de circulatie care sunt separate printr-o zona mediana, aceasta nefiind destinata circulatiei
Accesul pe autostrada se face pe o bretea de acces, prelungita cu o banda de accelerare.
iesirea de pe autostrada se face pe breteaua de iesire, aceasta fiind precedata de o banda de accelerare.
Viteza autoturismelor este limitata la 130 km/h, dar nu mai mica de 50 km/h.
In situatia restrictiilor de viteza, acestea vor fi semnalizate prin indicatoare.
- Ce manevre sunt interzise
Manevra de intoarcere este interzisa pentru ca ar urma sa se circule pe contrasens.
Manevra de mers inapoi este, de asemenea interzisa
Circulatia pe banda de urgenta pentru depasiri.
Intoarcerea prin traversarea spatiului central
- Alte articole de acelasi autor:
-Care sunt obligatiile conducatorilor auto implicati intr-un accident de circulatie;
– Conferința cu tema „Răspunderea penală în dreptul afacerilor”;
– Ce posibilitate ofera Legea 143/2000 persoanei cercetate pentru deţinere illegala de droguri pentru propriul consum de a nu mai executa pedeapsa privativă de libertate;
– Criterile pe baza carora daunele morale sunt apreciate de Inalta Curte de Casatie si Justitie acordarea daunelor morale in cazul unui prejudiciu de imagine.
0724260393