Ce prevede ultimul proiect de act normativ al MAI despre procedurile referitoare la inmatricularea vehiculelor si permisul de conducere
In prezent se afla in dezbatere publica un Proiect de ordin MAI pentru modificarea şi completarea unor acte normative privind proceduri referitoare la înmatricularea vehiculelor şi permisul de conducere.
Prin initierea acestei propuneri de act normativ se urmareste simplificarea relatiilor autoritatilor cu proprietarii de masini si viitorii conducatori auto, noutatile legislative fiind urmatoarele:
-in situatia in care o persoană are nevoie de un nou certificat de înmatriculare, datorita modificării datelor înscrise în acesta, în plus faţă de ceea ce se cere acum, trebuie sa prezinte dovada asigurării obligatorii de răspundere civilă auto. Se justifica aceasta masura prin schimbărea cadrului legal al asigurărilor RCA fiind deja reglemwntata prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 54/2016
-urmeaza sa fie utilizat un nou model de cerere în mai multe situaţii referitoare la înmatricularea, vânzarea sau radierea maşinilor.
De mentionat ca in prezent nu exista un formular standard, urmand ca acesta sa fie folosit pentru înmatricularea permanentă sau temporară, eliberarea unui duplicat al certificatului de înmatriculare, eliberarea unui nou certificat de înmatriculare ca urmare a modificării datelor înscrise în acesta, solicitarea autorizaţiei de circulaţie provizorie, transmiterea dreptului de proprietate şi radierea din circulaţie.
Până la momentul înmatriculării, maşinile vor putea fi folosite în baza unei autorizaţii provizorii cu o valabilitate maximă de 90 de zile.
Dupa cum se cunoaaste, in prezent această autorizaţie are o valabilitate de cel mult 30 de zile şi se pot elibera succesiv mai multe autorizări până la maxim de 90 de zile.
-la radierea vehiculelor din circulaţie, proprietarii acestora trebuie să dovedească numai depozitarea acestora într-un spaţiu adecvat.
În prezent, proprietarilor li se cere şi dovada faptului că spaţiul adecvat respectiv este deţinut legal.
-nu va mai fi cerută copia actului de identitate pentru susţinerea probelor pentru obţinerea permisului auto, fiind necesara numai prezentarea documentului original. Extrasul de pe cazierul judiciar urmeaza sa fie solicitat de catre serviciul public comunitar regim permise de conducere şi înmatriculare a vehiculelor, nu va mai fi depus de candidaţi.
-se prevede si posibilitatea ca cei care trec de proba teoretică a examenului auto sa fie programati pentru susţinerea probei practice in mod direct de către şcolile de şoferi, prin intermediul unei aplicaţii informatice a autorităţilor.
-se initiaza si unele măsuri de simplificare a plăţilor pentru serviciile de care pot avea nevoie şoferii cum sunt tarifele pentru plăcile cu numerele de înmatriculare, contravaloarea certificatelor de înmatriculare şi a permiselor auto.
Platile respective vor putea fi achitate prin virament, prin plată online, prin intermediul POS-urilor, prin mandat poştal, în numerar sau la ghişee şi casierii.
Alte articole de acelasi autor:
– Cand o persoana devine din suspect inculpat si ce drepturi si obligatii are un inculpat in procesul penal;
– Care sunt criteriile de stabilire a daunelor morale in cazul unui accident cu mai multe victime;
– Ce avantaje prezinta solicitarea de despagubiri accidente in cadrul procesului penal;
– In ce situatii se aplica raspunderea pentru ruina edificiului
0724260393