Cand nu este permisa patrunderea in intersectie pe semaforul intermitent de dreapta
Un avocat, ca si orice persoana, poate observa in activitatea de zi cu zi ca exista situatii in care unii conducatori auto nu cunosc in suficienta masura legislatia rutiera.
De asemenea, orice conducator auto, va poate spune ca asemenea situatii, in special in sectoarele de drum cu circulatie intensa, se pot produce blocari de trafic sau chiar accidente.
- Cum se comporta unii conducatori auto in asemenea situatii
Unul din cazurile in care pot interveni astfel de situatii este cel în care un conducator auto întâlneste semaforul intermitent de dreapta.
Din experienta, am observat in ce consta comportamentul unor conducatori auto in asemena imprejurari, si anume, se opresc în faţa semaforului intermitent si aşteapta sa se schimbe culoarea verde in scopul de a se deplasa înainte.
Desigur ca,de cele mai multe ori o astfel de imprejurare le poate atrage aprecieri nefavorabile din partea participantilor la trafic aflati in spatele lor.
- Care este semnificatia semaforului intermitent de dreapta
In ce priveste amplasarea semaforului intermitent de dreapta, acesta in mod evident se gaseste montat in intersectii si are semnificatia unui semafor aditional care intră în funcţiune când semaforul de bază este pe culoarea roşie, deci cand traficul este oprit.
Rolul acestui semafor este de a permite ca in perioadele cand traficul nu este aglomerat sa dea posibilitatea să se pătrundă în intersecţie si in situatiile cand semaforul principal arată culoarea roşie.
- Ce conduita ar trebui adoptata
Dupa cum se cunoaste din statistici, locurile in care se circula cu viteza mare si conduc la accidente sunt tocmai intersectiile.
Se cunoaste si faptul ca pentru a evita un accident este bine sa se respecte intotdeauna regulile de circulatie pe drumurile publice, sa se manifeste vigilenta si concentrare la ceea ce se petrece pe timpul conducerii autovehiculului.
Prezinta importanta si faptul ca, in scopul evitarii accidentelor este necesar sa se adopte o conduita preventiva, adica un asemenea comportament care sa anticipeze si sa evite manevrele incorecte ale altor participanti la trafic.
- In ce conditii legislatia rutiera permite efectuarea acestei manevre
Se intelege astfel ca, o conduita preventiva trebuie adoptata si in cazul cand se intalneste semaforul intermitent de dreapta si care, dupa cum am aratat, permite să se pătrundă în intersecţie, chiar dacă semaforul principal arată culoarea roşie.
Un aspect deosebit de important il reprezinta insa faptul ca aceasta manevra poate sa fie executata numai in situatia in care banda pe care urmeaza sa se ruleze este libera. Deci, conducatorii de autovehicule care se afla pe banda unu de circulaţie nu sunt obligaţi să elibereze banda de circulaţie, si să dea liber celor care vor să vireze la dreapta.
Ceea ce trebuie retinut cu privire la aceasta situatie este faptul ca este posibila manevra de viraj la dreapta pe semafor intermitent numai in conditiile in care traficul ofera aceasta imprejurare, astfel incat sa permitem trecerea pietonilor si autovehiculelor care beneficiaza de acest drept.
- Alte articole de acelasi autor:
–DREPTURILE SI OBLIGATIILE PARTILOR IN ASIGURAREA DE RASPUNDERE CIVILA AUTO;
– Ce trebuie sa stii despre conditiile in care este angajata raspunderea administratorului fata de Societatea Comerciala;
– AVOCAT CEDO;
– Motivele de recurs in noul Cod de procedura civila.
www.avocat-tudor.ro
0724260393