Situatii cand neințelegerile dintre asociati conduc la excludere si solutii

Situatii cand neințelegerile dintre asociati conduc la excludere si solutii

Unele neintelegeri dinezere asociati urmate de excludere pot sa influenta functionarea firmei si chiar sa conduca la desfiintarea acesteia.

Motivele pot fi diferite, iar procesul de excludere a unui asociat este unul complex fiind reglementat de lege.

Iata cum pot aparea neintelegerile intre asociati, cum pot fi solutionate si cum poate fi ceruta instantei excluderea unui asociat.

Cazuri de neintelegeri intre asociati si excludere:

  • Diferente de viziune si strategie: asociatii pot avea viziuni diferite  asupra modului in care ar trebui sa evolueze afacerea sau cum sa fie gestionate resursele.
  • Nesiguranta contributiei: asociatii pot avea neclaritati sau neintelegeri cu privire la contributia fiecaruia la afacere, cum ar fi aporturile de capital sau responsabilitatile.
  • Probleme financiare: Daca exista nemultumiri legate de distributia profiturilor sau a pierderilor, acestea pot duce la conflicte.
  • Comportamentul unor asociati: Comportamentul inadecvat sau neprofesional al unui asociat poate crea tensiuni in firma.

Cum se pot solutiona unele neintelegeri  asociati ca sa nu duca la excludere

  • Negociere amiabila: In primul rand, se recomanda incercarea solutionarii conflictelor prin discutii directe si negociere intre asociati.

Un mediator sau avocat specializat in litigii de afaceri poate ajuta in acest proces.

  • Consultarea actelor constitutive ale societatii: Societatile comerciale au acte constitutive care reglementeaza drepturile si responsabilitatile asociatilor.

Consultarea acestui document este importanta pentru a intelege cum se pot rezolva astfel de conflicte.

  • Arbitraj sau mediere: Daca negocierile directe nu reusesc, partile pot recurge la arbitraj sau mediere, in conformitate cu prevederile acordului de asociere sau cu legea.

Excluderea asociatului prin instanta pentru neintelegeri cu alti asociati

Daca neintelegerile nu pot fi rezolvate pe cale amiabila sau prin intermediul altor mijloace de solutionare a conflictelor, un asociat nemultumit poate cere instantei excluderea altui asociat in urmatoarele situatii:

  • Incalcarea grava a obligatiilor: Daca un asociat a incalcat grav obligatiile sale contractuale sau legale fata de societate sau fata de ceilalti asociati, acest lucru poate servi drept temei pentru excludere.

Incalcarile grave ale obligatiilor unui asociat pot include:

  1. frauda financiara;
  2. abuzuri repetate;
  3. incalcarea deliberata a atatutului;
  4. dezvaluirea unor informatii confidentiale ale firmei.

Aceste actiuni pot duce la excluderea asociatului din societate conform prevederilor legale sau contractuale.

      5. motiv prevazut in lege:

Legislatia prevede anumite motive pentru excluderea unui asociat, cum ar f: insolventa; conflicte de interese sau condamnarea penala.

Legea 31/1990 despre neintelegerile dintre asociati si excludere

Litigiile dintre asociati, in special neînțelegerile grave pot influenta funcționarea societății si profitul acesteia.

Daca litigiul dintre asociati nu se poate rezolva altfel, Legea nr. 31/1990 prevede anumite mijloace prin care pot fi solutionate litigiile dintre asociatii firmei aflati in litigiu.

O solutie este sa se adreseze instantei, insa numai pentru motive temeinice poate sa pronunte o astfel de hotărâre.

Nu este suficienta simpla constatare a existenței motivelor.

In cazul anumitor neînțelegeri dintre asociați, art.222 din Legea 31/1990 prevede posibilitatea excluderii asociatului administrator.

Legea societăţilor comerciale nr. 31/1990 are dispozitii în acest sens, in functie de natura neintelegerilor, instanta trebuie sa se pronunte asupra excluderii asociatului din societate.

De exemplu, asociatul nu își îndeplinește obligațiile asumate ori săvârșește anumite fapte contrare intereselor societății comerciale prin care  existența şi activitatea acesteia sunt ameninţate.

Motivele cererii trebuie sa priveasca consecinte juridice precum, acte frauduloase sau care au provocat societatii prejudicii grave, nicidecum unele de mică importanță.

De asemenea, conform art. 222 din Legea societăţilor comerciale 31/1990, pot fi excluși din societate asociații în nume colectiv, cei comanditați, cu răspundere limitată sau nelimitată in urmatoarele cazuri:

  • asociatul care, pus în întârziere, nu aduce contribuția financiară la care s-a bligat;
  • asociații cu răspundere nelimitată în stare de faliment sau care au devenit legalmente incapabili;
  •  asociatul cu răspundere nelimitată care se amestecă fără drept în administraţie ori contravine dispoziţiilor art. 80 şi 82(incalca dispozitiile statutare);
  •  asociatul administrator care comite fraudă în dauna societăţii sau se serveşte de semnătura socială sau de capitalul social în folosul lui sau al altora,

Excluderea unui asociat in caz de neintelgeri se pronunta de catre instanta de judecata, fiind recomandat sa apelati la avocati specializati in litigii comerciale,.

Cabinetul nostru de avocatura va poate ajuta cu solutii juridice adecvate cazului dvs., pentru a fi indrumati in mod corespunzator si pentru a va asigura ca toate procedurile legale sunt respectate.

Alte articole de acelasi autor:

Semnarea de contracte: Ghid pentru evitarea litigiilor, pasi siguri la semnare

Cabinetul nostru de avocatura va poate asista in litigii comerciale.

Pentru detalii ne puteti contacta prin formular, email office@avocat-tudor.ro, telefonic sau clic aici

Cabinet Avocat Bucuresti

0724260393

Contacteaza-ne acum

Default content

    servere vps servere dedicate gazduire web