Infractiunile contra persoanei se gasesc in Partea speciala a Codului penal,Titlul I articolele 188-227 si sunt structurate in noua capitole.
Aceste infractiuni prezinta un grad ridicat de pericol social datorita gravitatii urmarilor pe care le pot avea dar si pentru ca, acestea se realizeaza de multe ori prin mijloace sau procedee violente.
Activitatea infractionala in cazul acestor infractiuni are ca obiect material corpul victimei iar prin actul illicit se vizeaza valori precum:viata, integritatea corporala, sanatatea, libertatea fizica.
In ce priveste modul de comitere, acestea pot consta in : ucidere, lovire, amenintare, raport sexual.
ceste infractiuni, in ordinea in care sunt reglementate in Codul penal:
Capitolul I din acest titlu se refera la: INFRACTIUNI CONTRA VIETII
Omorul( art. 188) consta in uciderea unei persoane si se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Tentativa se pedepseşte.
Infractiunea de omor consta in suprimarea cu intentie a vietii unei persoane fizice.
Prin urmare, conditia prevazuta de lege este sa fie ucisa o persoana in viata, printr-o actiune violenta sau non-violenta si sa existe o legatura de cauzalitate intre fapta autorului si moartea victimei.
In ce priveste continutul si limitele de pedeapsa acestea nu se deosebesc de reglementarea din codul penal anterior.
Omorul calificat(art. 189 din Codul penal) consta in omorul săvârşit în vreuna dintre următoarele împrejurări:cu premeditare; din interes material; pentru a se sustrage ori pentru a sustrage pe altul de la tragerea la răspundere penală sau de la executarea unei pedepse;pentru a înlesni sau a ascunde săvârşirea altei infracţiuni; de către o persoană care a mai comis anterior o infracţiune de omor sau o tentativă la infracţiunea de omor;
asupra a două sau mai multor persoane;asupra unei femei gravide; prin cruzimi.
Acesta se pedepseşte cu detenţiune pe viaţă sau închisoare de la 15 la 25 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.Tentativa se pedepseşte.
Analizand modul de reglementare a acestei infractiuni in codul penal in vigoare si cel anterior se constata urmatoarele:
-varianta simpla a pastrat continutul constitutiv pe care-l avea in codul penal anterior;
-deosebirile dintre cele doua coduri constau insa in aceea ca :
-in codul penal actual a fost eliminata notiunea de omor deosebit de grav;
-s-a renuntat la diferentierea dintre omorul calificat si cel deosebit de grav;
-s-a eliminat incriminarea omorului calificat asupra sotului sau unei rude apropiate; profitand de starea de neputinta a victimei de a se apara; prin mijloace ce pun in pericol viata mai multor persoane; in legatura cu indeplinirea indatoririlor de serviciu sau publice ale victimei.
–
Uciderea la cererea victimei( art. 190) consta in uciderea săvârşită la cererea explicită, serioasă, conştientă şi repetată a victimei care suferea de o boală incurabilă sau de o infirmitate gravă atestată medical, cauzatoare de suferinţe permanente şi greu de suportat, se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani.
Determinarea sau înlesnirea sinuciderii este reglementata in art. 191 din Codul penal si se refera la fapta de a determina sau înlesni sinuciderea unei persoane, dacă sinuciderea a avut loc, se pedepseşte cu închisoarea de la 3 la 7 ani.
Când fapta prevăzută în alin. (1) s-a săvârşit faţă de un minor cu vârsta cuprinsă între 13 şi 18 ani sau faţă de o persoană cu discernământ diminuat, pedeapsa este închisoarea de la 5 la 10 ani.
Determinarea sau înlesnirea sinuciderii, săvârşită faţă de un minor care nu a împlinit vârsta de 13 ani sau faţă de o persoană care nu a putut să-şi dea seama de consecinţele acţiunilor sau inacţiunilor sale ori nu putea să le controleze, dacă sinuciderea a avut loc, se pedepseşte cu închisoarea de la 10 la 20 de ani şi interzicerea exercitării unor drepturi.
Dacă actele de determinare sau înlesnire prevăzute în alin. (1)-(3) au fost urmate de o încercare de sinucidere, limitele speciale ale pedepsei se reduc la jumătate.
Se poate observa ca, nici denumirea si nici continutul constitutiv al acestei infractiuni nu este diferit fata de modul in care era prevazuta in codul penal anterior.
Deosebirea consta insa in faptul ca in codul penal in vigoare se aplica pedeasa diferit, in functie de persoana victimei( varsta minorului, persoana cu discernamant diminuat) si urmarea faptei (ex. sinucidere).
Infractiunea de uciderea din culpa( art. 192) consta in uciderea din culpă a unei persoane si se pedepseşte cu închisoarea de la unu la 5 ani. Uciderea din culpă ca urmare a nerespectării dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere pentru exerciţiul unei profesii sau meserii ori pentru efectuarea unei anumite activităţi se pedepseşte cu închisoarea de la 2 la 7 ani. Când încălcarea dispoziţiilor legale ori a măsurilor de prevedere constituie prin ea însăşi o infracţiune se aplică regulile privind concursul de infracţiuni. Dacă prin fapta săvârşită s-a cauzat moartea a două sau mai multor persoane, limitele speciale ale pedepsei prevăzute în alin. (1) şi alin. (2) se majorează cu jumătate.
www.avocat-tudor.ro