Din ce in ce mai mult, in ultimii ani, Curtea Europeana a Drepturilor Omului este solicitata de cetateni , in special din noile state membre ale Uniunii Europene.
S-a apreciat chiar la un moment dat ca Romania ar ocupa locul doi ca numar de plangeri introduse la Strasbourg.
1. Care sunt motivele pentru care oamenii se adreseaza CEDO
Deseori Curtea este privita ca fiind ultima speranta pentru recunoasterea drepturilor pretins incalcate de catre instantele nationale si se apreciaza ca dupa ce pe plan intern s-a pierdut un proces si s-au epuizat caile de atac, doar aceasta instanta ar mai fi capabila sa-i protejeze pe cetatenii tarilor semnatare.
Sperantele le sunt indreptatite intrucat Conventia garanteaza principalele drepturi cu caracter civil si politic iar normele sale sunt obligatorii in dreptul intern al statelor membre, astfel ca pot fi invocate in fata justitiei nationale.
Se apreciaza chiar ca s-a creat un fel de jurisdictie situata deasupra statelor semnatare.
Pentru ca Romania a ratificat Conventia in anul 1994 si-a asumat angajamentul de a respecta deciziile Curtii.
2.Cum ne adresam CEDO
Pentru a va adresa Curtii Europene a Drepturilor Omului(CEDO) este necesar ca inainte sa parcurgeti toate etapele procesuale din Romania( fond, apel, recurs).
Termenul in care dvs. trebuie sa va incadrati pentru a putea sa va adresati CEDO este de 6 luni de la data la care ati luat cunostinta de hotararea definitiva.
La memoriu, in limba romana si tehnoredactat, va trebui sa ataseze copii de pe actele de care intelege sa se foloseasca si ale hotararilor judecatoresti pronuntate.
Dosarul va fi trimis prin scrisoare recomandata , cu confirmare de primire la adresa: Cour Europeenne de Droits de L’Hommme Conseil de L’Europe-
F-67075, Strasbourg-CEDEX, France.
3.Ce se poate invoca
Este necesar ca acel drept despre care se pretinde ca a fost violat, sa fie dintre cel prevazute in Conventie sau in unul dintre protocoalele aditionale la aceasta.
Spre exemplu, Conventia prevede printer altele, dreptul la viata, interzicerea torturii, interzicerea sclaviei si a muncii fortate,un proces echitabil, dreptul la un termen rezonabil al judecarii procesului, dreptul la respectarea vietii private si de familie, dreptul la libertate si la siguranta.
Curtea va putea ca ulterior sa ceara Guvernului Romaniei opinii cu privire la cazul respectiv.
Unul dintre drepturile cele mai invocate in fata Curtii este cel prevazut de art. 6 din Conventie, dreptul la un proces echitabil.
In alin. (1) al acestui articol se prevede ca orice persoana are dreptul la judecarea in mod echitabil, in mod public si intr-un termen rezonabil a cauzei sale, de catre o instanta independenta si impartiala, instituita de lege, care va hotari fie asupra incalcarii drepturilor si obligatiilor sale cu caracter civil, fie asupra temeiniciei oricarei activitati in materie penala indreptate impotriva sa.
In situatia in care, in final, dosarul se va afla in fata Curtii este oportuna asistarea sau reprezentarea de catre un avocat CEDOdat fiind ca sunt necesare a fi discutate probleme de specialitate.
Atunci cand Curtea constata ca a fost incalcat un drept prevazut in Conventie sau in protocoalele sale va acorda partii indreptatite o reparatie echitabila in raport de prejudiciul suferit.
www.avocat-tudor.ro
Tags: